Εις το επανιδείν ήταν η τελευταία ευχή που ανταλλάξαμε. Μια ευχή που ειπώθηκε με μεγάλη χαρά και προσμονή για την επόμενη Συναυλία Συμπερίληψης των Σπουδαίων Events. Η ομάδα μας δούλευε εντατικά ώστε να διοργανώσει την επόμενη συναυλία που όλοι εσείς μας είχατε αναθέσει με την νέα ψηφοφορία. 

 
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε. Η συναυλία ήταν έτοιμη να ανακοινωθεί. Ξαφνικά, όλα πάγωσαν. Μια ανακοίνωση για την πανδημία του COVID-19 και μια χώρα σε καραντίνα. Ο καλλιτεχνικός χώρος – οι μουσικές σκηνές,τα θέατρα, οι συναυλίες ήταν τα πρώτα που ένιωσαν την ανησυχία του κοινού λόγω της πανδημίας. Έπρεπε να σταματήσουμε όλα αυτά που προγραμματίζαμε. 
Στην αρχή νιώσαμε λίγο αδύναμοι μπροστά σε αυτό που συνέβαινε. Ήταν πρωτόγνωρο και για εμάς. Δεν ήταν στο χέρι μας. Τίποτα στην ζωή δεν είναι δεδομένο και αυτό το καταλάβαμε για άλλη μια φορά. Τα συναισθήματά μας μια παλέτα μεγάλη και το ένα να διαδέχεται το άλλο. Με τον καθένα από μας να έχει τις δικές του ανησυχίες.
 
Κάπου εδώ έρχεται το δεύτερο μεγάλο ΣΤΟΠ. Ήταν το σημείο που είπαμε : – Για μια στιγμή! Μπορεί να μην μπορούμε να συναντηθούμε όλοι μαζί ,από κοντά, για ορισμένο χρονικό διάστημα! Όμως, συνεχίζουμε να ζούμε μέσα σε μια κοινωνία. Να είμαστε πολίτες και άνθρωποι. Συνεχίζουμε να νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας.
 
Το ότι μένουμε στο σπίτι μας ΔΕΝ σημαίνει ότι θα κλείσουμε την πόρτα μας σε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας,ούτε τα αυτιά και το στόμα μας. Αντιθέτως,έχουμε νέα κίνητρα να μείνουμε ενεργοί, με νέους τρόπους  ·με όποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε!
 
Έτσι, φτάσαμε στο εδώ και τώρα.
 22 Απριλίου 2020, με την ομάδα μας ήδη να οργανώνει την επόμενη δράση μας. 
Είναι ένα Φεστιβάλ, το πρώτο διαδικτυακό Hiphop Festival , το οποίο σκοπό έχει να μας ευαισθητοποιήσει για το φαινόμενο της  ενδοοικογενειακης βίας, να ενημερώσει και να προσφέρει πρακτικές λύσεις στα θύματα της βίας.
«Ο εγκλεισμός ευνοεί την ενδοοικογενειακή βία – Θύματα και τα παιδιά. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι για αυτό.»

#SpeakUp #KarantinaStiVia #GreekHipHop  

Γιατί όμως επιλέξαμε τώρα να κάνουμε την δράση για το θέμα αυτό; 
 
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει.Κάποιος μπορεί να την συναντήσει σε οποιοδήποτε μορφή οικογένειας. Μπορεί να ασκείται από τους γονείς στα παιδιά, από τον σύζυγο στη σύζυγο και το αντίστροφο. Όμοια, μπορεί να ασκείτε από τα παιδιά στους υπερήλικους γονείς.  
Μην σας ξεγελά, δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Η βια αυτή δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να είναι λεκτική, συναισθηματική, οικονομική και η λίστα συνεχίζεται.
Η βία, επίσης, έχει εντάσεις στην εκδήλωσή της. Στις συνθήκες που ζούμε – στις συνθήκες εγκλεισμού στο σπίτι – το φαινόμενο της ενδοοικογενειακης βίας έχει οξυνθεί και αυτό αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.
 
Γιατί συνέβει αυτό; Το φαινόμενο της βίας είναι πολυπαραγοντικό και  οι συνθήκες του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι ευνοεί τους παράγοντες αυτούς να φανερωθούν και να αυξηθούν οι εντάσεις. Δύο κύριες περιπτώσεις μπορούμε να διαχωρίσουμε :
 
I. Τα μέλη της οικογένειας που δεν είχαν έως τώρα ενδείξεις ενδοοικογενειακής βίας, και πλέον με τις στρεσογόνες καταστάσεις, τη συνεχή παραμονή τους στο σπίτι και τις έντονες ανησυχίες για το μέλλον, γίνονται συναισθηματικά φορτισμένοι, πιο ευάλωτοι. Αδυνατούν να συγκρατήσουν την επιθετικότητα, τον θυμό και τα νεύρα τους ( είτε αυτά προϋπήρχαν σαν χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους,είτε όχι ) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά όλη η οικογένεια.
 
II. Τα μέλη οικογενειών που βίωναν αποδεδειγμένα έντονη ενδοοικογενειακή βία ,και συνεχίζουν να ζουν αυτές τις καταστάσεις 24/7 ακόμα πιο έντονα. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ακόμα πιο μόνοι, αισθάνονται ότι δεν μπορεί να τους βοηθήσει κανείς πλέον. Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διώξουν κάποιον από το σπίτι αλλά δεν μπορούν να φύγουν και οι ίδιοι. Και σε αυτή την περίπτωση, επηρεάζεται αρνητικά όλη η οικογένεια, με συνέπειες ψυχικές και σωματικές.
 
Πέραν από εκείνους που βιώνουν από μέσα αυτή την κατάσταση, υπάρχει ακόμα ένας ρόλος! Ο ρόλος του γείτονα. Του ανθρώπου που πρέπει να νοιάζεται και να το δείχνει με πράξεις! Γιατί όταν ακούς επανειλημμένα κλάματα και φωνές από ένα διαμέρισμα, είσαι και εσύ κομμάτι αυτού του βιώματος! Όταν έχεις έστω υποψίες ότι κάποιος κακοποιείται έχεις και εσύ ευθύνη : Να μιλήσεις! 
 
 
 Να μιλήσεις στο άτομο που κακοποιείται. Να του πεις ότι είσαι  δίπλα του, ότι υπάρχουν φορείς και οργανώσεις που θα το στηρίζουν και εσύ θα το βοηθήσεις να επικοινωνήσει μαζί τους.
– Να μιλήσεις απευθείας εσύ με τους φορείς και με ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία του περιστατικού να δώσεις ένα τέλος σε αυτή την κακοποίηση.
– Να μιλήσεις σε φίλους ή και στα παιδιά σου για την ενδοοικογενειακή βία. Για να ξέρουν. 
– Αν εσύ ο ίδιος βιώνεις κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης · μίλα, δεν είσαι μόνος! Δεν είσαι μόνη!
  
Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου στερήσει την αξιοπρέπεια.Μίλα γιατί αξίζεις μια καλύτερη ζωή!
Δεν φταις εσύ για την βίαιη συμπεριφορά κανενός. Μην την ανέχεσαι!
 
Συνοψίζοντας, το φεστιβάλ αυτό θα είναι για σένα, για μένα, για όλους μας! Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και αν ο καθένας από εμάς μιλήσει έγκαιρα– θύμα ή παρατηρητής- αυτό θα είναι η αρχή για τη λύση του προβλήματος!
 
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πέραν των καλλιτεχνών, παρουσιάζονται εκπρόσωποι των φορέων που  μέσα από τα προγράμματά τους στηρίζουν και καθοδηγούν τις οικογένειες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, παρέχοντάς τους νομική και ψυχολογική υποστήριξη.
 

Το φεστιβάλ αυτό δεν έχει ημερομηνία προβολής. Όπως ξεσπά και η βία στο σπίτι, έτσι και το φεστιβάλ, δεν δίνει συγκεκριμένο ραντεβού. Θα μεταδοθεί κάποια στιγμή απρόσμενα σε διαδικτυακό live μέσω Facebook & Instagram παράλληλα, έχοντας στόχο τα 300k views. Θα ενημερωθείτε το πρωί της ίδιας ημέρας.

Κεντρικό μήνυμα της διοργάνωσης είναι:

«Speak Up. Ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη να βοηθήσει. Εάν υποψιάζεστε ότι ένας δικός σας άνθρωπος ή ένας άνθρωπος από γειτονικό σπίτιa, είναι θύμα ψυχολογικής, συναισθηματικής ή φυσικής βίας, γίνετε η φωνή του. Επικοινωνήστε, μιλήστε κάντε κάτι για αυτό. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο και τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι γύρω μας».

Διοργάνωση: Σπουδαία Events σε συνεργασία με Hip Hop Smile Festival, The We Have Impact Project & Zissis Tsoubos Live Photography.

Οι καλλιτέχνες θα ανακοινωθούν σύντομα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα και το πως μπορεί να βοηθηθεί κάποιος, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@spoudaia.gr ή στο 2104123407

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμος.
# SpeakUp  

 
 

Copyright © 2019 Σπουδαία Events ®  All rights Reserved